Olen 47-vuotias kahden lapsen äiti ja peruskoulutukseltani sairaanhoitaja. Olen työskennellyt vuosia kotihoidossa sairaanhoitajana ja työn ohella opiskellut täydentäviä hoitomuotoja.  Täydentäviä hoitoja olen tehnyt sairaanhoitajan työn ohella muutamien vuosien ajan. Pitkän kypsyttelyn tuloksena  syksyllä 2020 päätin antaa enemmän energiaa ja huomiota täydentävien hoitojen maailmaan. Koska hoitoalan työssä tunsin koko ajan riittämättömyyttä ja kiireen aiheuttamaa painetta, kuuntelin sydäntäni ja lähdin kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Täydentävien hoitomuotojen kautta olen kokenut pystyväni jakamaan enemmän läsnäoloani ja ammttitaitoani ihmisille, kuin mitä sairaanhoitajan työssäni.

Nuoresta pitäen olen ollut kiinnostunut ihmisestä kokonaisuutena, ja siitä kuinka sekä sisäiset että ulkoiset tekijät vaikuttavat kehon terveyteen ja sairastumiseen. Vyöhyketerapiaan tutustuin käydessäni itse vyöhyketerapiassa 2000-luvun alkupuolella.

Vyöhyketerapiaa pääsin opiskelemaan vuonna 2012 sairaanhoitajan työn ohella. Oli mielenkiintoista, kun sai ajatuksilleen ravistelua ja kriittisyyttä. Lopulta koulutuksen edetessä koululääketieteen ja täydentävien hoitojen näkemykset ja ymmärrys ihmisen terveydestä ja sairaudesta ja yhdistyivät ja kumpikin kulkevat sopusoinnussa käsikkäin.

Kerran vuodessa Suomen Vyöhyketerapeuttien yhdistys järjestää täydennyskoulutusviikonlopun, jossa vahvistan osaamistani ja opin uutta vyöhyketerapiasta. Täydennyskoulutuksessa opettajana toimii norjalainen vyöhyketerapeutti Terje Varpe, joka itse aikoinaan sai avun vyöhyketerapiasta ja opiskeli oppi-isämme C. Ersdalin johdolla jo 16-vuotiaana terapeutiksi. Hän on ehtinyt 40 vuotta tehdä ja tutkia vyöhyketerapiaa ja kouluttaa ihmisiä ympäri maailmaa.

Mielestäni täydentävät hoitomuodot ja koululääketiede ovat oiva pari toimimaan rinnakkain, kun puhutaan ihmisen terveydestä, sairaudesta, terveyden ylläpitämisestä ja sairauksien paranemisesta. Kumpikaan ei sulje pois toisiaan, vaan saavat tukea toisiltaan. Niiden pitäisi ehdottomasti kulkea käsi kädessä.

Reikihoitajaksi olen opiskellut vuosien 2002-2015 välillä ja saanut siitä paljon työkaluja itseni ymmärtämiseen ja tunnelukkojeni avaamiseen. Reiki Masteriksi valmistuin 2015. Reiki Master-koulutuksen myötä voin toimia myös Reiki opettajana.

Intialaista päähierontaa opiskelin viikonloppukurssilla, ja kurssilta valmistumiseen tarvitsi tehdä useita harjoitushoitoja sekä hoitonäytön opettajallemme. Päähieronta on todella rentouttava hoitomuoto, jota pystyy soveltamaan tilanteessa kuin tilanteessa, mutta käyttämään myös yhtenä vaikuttavana hoitomuotona. Päähieronnan kautta opin sitä, kuinka hienovaraisella kosketuksella voi kehon saada rentoutumaan.

Kävin Tunnekeskus Lumpeenkukan akupunktiohoitajan ohjauksessa 2016 opiskelemassa akupunktiopisteiden neulottamista. Opettelimme muutamia akupisteitä, joilla voi saada apua hedelmättömyyteen, frigiditeettiin, ja helpottaa loppuraskauden ajan ongelmia, ja valmistautua synnytykseen. Opiskelimme myös korvan heijastepisteitä.

Joulukuussa 2017 aloitin perinteisen jäsenkorjauksen opinnot. Ne opinnot sain päätökseen 2020 syksyllä. Minulla oli ollut ennen jäsenkorjaukseen tutustumista mielessä, että haluaisin opetella vielä jonkun koko kehoa käsittelevän hoidon näiden kaikkien muiden tekniikoiden lisäksi. Jäsenkorjauksen opinnot napsahtivat juuri sopivalla hetkellä elämääni. Upeita kohtaamisia ja ystäviä on jäsenkorjauksen kautta virrannut elämääni. Olen todella vaikuttunut tästä hoitomuodosta.

Niinhän se on, että  opiskeltavaa riittää koko loppuelämäksi sekä jäsenkorjauksen että muidenkin hoitojen osalta. Se pitää yhtä aikaa nöyränä ja uteliaana. Ihmiskeho toimintoineen innostaa yhä uudelleen opiskelemaan eri tekniikoiden kautta ihmeellisyyksistään. Ihanaa, kun on jo oppinut paljon ja vielä ihanampaa, että joka päivä saa oppia taas uutta.

Kaikista tärkeintä hoitojen tekemisessä on läsnäolo. Että on kaikki aistit avoinna ja hyväksyvässä olotilassa, jolloin eheytyminen voi tapahtua. Joka päivä riittää ihmeteltävää ja opittavaa siinä, miten hoito kuhunkin ihmiseen vaikuttaa. Jokaisen keho on ainutlaatuinen kokonaisuus ja tervehtyminen ja tasapainottuminen tapahtuu juuri sen ihmisen ehdoilla ja omaan aikatauluunsa.

Kaikki hoidot antavat sykäyksen keholle itselleen aloittaa prosessi, jossa keho hakee terveyttä sairauden tilalle, tasapainoa epätasapainon tilalle.

Nina Vähäkoski

LKL ry:n jäsen
Suomen vyöhyketerapeutit ry:n jäsen

Koulutus

2017-2020 Perinteinen jäsenkorjaus
2017 • Intialainen päähieronta
2016 • Akupunktio- ja vyöhyketerapia loppuraskauden ajan ongelmiin
2015 • Reiki III
2012-2014 • Diplomivyöhyketerapeutti
2009 • Reiki II
2002 • Reiki I
2000-2003 • Pekka Halosen akatemia, kuvataiteilija
1995-98 • Sisätauti-kirurginen sairaanhoitaja
1992 • Talouskoulu
1992 • Ylioppilas