Pohdintoja stressistä

Stressi on monen sairauden taustalla. Stressi voi olla elämätilanteeseen liittyvää tai pitkään jatkunutta ”hiljaista” stressiä, jolloin oma mieli luo stressiä huomaamatta, vaikkapa käsittelemättömistä tunteista. Stressi vaikuttaa moninaisesti kehon toimitaan mutta myös omaan toimintaamme, päätöksiimme. Stressaantuneena emme ehdi tai jaksa valita terveyttä tukevaa ruokaa syödäksemme. Liikkuminenkin ehkä jää tai sitä tekee suorittamalla. Lepääminen on vaikeaa, kun ajatukset eivät pysähdy, on jo mietittävä huomisia asioita, kun pitäisi antaa tilaa unelle ja päästää irti menneestä päivästä. Kun keho alkaa reagoida erilaisin oirein pitkään jatkuneeseen stressiin, on jo menty yli kehon sietorajan.

Kehon rasittuessa alkaa syntyä sairaustiloja, kun eri elimet ovat olleet kiihtyneessä ja aktiivisessa roolissa pitkään, ja uupuvat. Voi puhjeta kroonisia sairauksia, varsinkin niitä, joille meillä on perimän kautta alttius.

Olisi hyvä pysähtyä ajoissa, levätä, päästä irti jatkuvasta suorittamisesta. Jos elää keskellä kiireistä tai haasteellista elämänvaihetta, voi olla monia erilaisia vastuurooleja kannettavanaan. Tällöin on hankala löytää aikaa itselleen ja pysähtymiselle. Kun on monia tahoja, joita päivän aikana on kohdattavana. On mietittävä omaa kantaa erilaisiin asioihin työn, oman perheen, lasten, itsensä puolesta. On vastattava ja annettava palautetta, pidettävä yhteyttä. Vaikutteita suorittamiseen ja stressaavaan elämäntyyliin saadaan myös ympäriltä; lehdistä, somesta, televisiosta, mainoksista…Monesti niiden vaikutus jää huomaamatta, eikä edes tajua, miten suuresti ne vaikuttavat itseensä. Oma sisäinen puhekin saattaa olla vaativaa ja kehottaa suoriutumaan hyvin. Ei anna tehdä mitään puolittaisesti. Mieli voi tulla pelokkaaksikin elämän kaaosmaisuuden keskellä, niin että voi tulla halua hallita ympäröiviä asioita, ihmisiä, tilanteita, itseään. Ahdistus siitä, ettei voi vaikuttaa asioihin, saa kehon stressitasot nousemaan.

Siinä hetkessä, kun uskaltaa päästää irti ja hypätä hieman sivumpaan hetkeksi, alkaa tie toipumiselle, kehon paranemiselle. Voi olla paremmin aikaa katsella itseään; mitä tahtoisi, että millaista elämää itse haluaisi elää. Mitenkä voisi muuttaa asioita, jotta saisi elämäänsä enemmän omannäköisekseen. Vaikkei ympärillä oleviin asioihin pystyisikään vaikuttamaan, voi ehkä löytää tilaa itsessään opetellakseen suhtautumaan haastaviin asioihin toisenlailla, vähän pehmeimmin silmin ja rennommalla ajatuksella. Pysähtymisen ei aina tarvitse olla niin rajua, voi yrittää raivata arjenkin keskelle pieniä taukoja, jolloin keskittyy siihen mitä kehossa ja mielessä tapahtuu. Hengitykseen keskittyminen on helppo, nopea, konkreettinen tapa pysähtyä hetkeen.

Stressi kuluttaa paljon ravintoaineita kehossa. Psyykkisen tai fyysisen stressin aikana ja sen jälkeen tarvitaan monesti kehon ja mielen tueksi erilaisia lisäravinteita. Terveyden perusta on, että keholle annetaan puhdasta, monipuolista ja ravinteikasta ruokaa. Aina se ei pelkästään riitä, vaan tarvitaan niitä lisäravinteita, joiden avulla kehon prosessit ja toiminnot elpyvät ja terveyden osuutta saadaan lisättyä kehossa. Lisäravinteissakin kannattaa valita mahdollisimman luontaiset tuotteet, jotta keho saa niistä irti mahdollisimman paljon. Olisi hyvä, jos voisi mahdollisimman pitkälle välttää teollisesti valmistettuja ruokia.

Kehossa tapahtuu käsittämättömiä, monimutkaisia prosesseja ja ketjureaktioita, ja niiden ylläpitämiseen tarvitaan ravinnosta saatavia vitamiineja, aminohappoja, rasvahappoja, antioksidantteja, hivenaineita ym. Niiden avulla kehon uskomaton koneisto voi toimia niin hyvin kuin kunkin ihmisen kohdalla on mahdollista. Keho on aina yhtä käsittämätön ja viisas tehdas, jota ei väsy ihmettelemään.

Toipuminen pitkään jatkuneesta stressistä ja kehon epätasapainotilasta vie aikaa. Siinä tilanteessa kehon ja mielen tukena voi toimia lisäravinteet ja yrtit, erilaiset kehohoidot esimerkiksi vyöhyketerapia, psyykkinen terapia, keskustelut hyvien ystävien kanssa, meditaatio, kevyt liikunta yms. Kun on saanut itseään tasapainottumaan, on luultavasti herkempi ennaltaehkäisemään stressaavien asioiden osuutta ja sijaa elämässä. Saa ajoissa ja nopeammin kiinni itseään liikaa stressaavista asioista, ja kykenee pysymään tasapainossa eikä ylitä voimavarojaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.