Noidannuoli ja kuinka se havahdutti miettimään ajatusten vaikutusta kivun syntyyn

Kerron tässä tapauksen noidannuolesta, joka ilmaantui ensimmäistä kertaa elämässäni tämän vuoden maaliskuussa.

Oli ihan rauhallinen sunnuntai aamu, ja olin valmistautumassa lähtemään työvuoroon. Aamutoimien jälkeen, kun olin lähtöä tekemässä, menin kontilleni lattialle silittelemään kissaa ja sanomaan sille heipat. Siitä konttausasennosta kun lähdin nostamaan selkää ylöspäin, tuntui karsea kipu lannerangassa vasemmalla, levisi kuumottava kipuvanne kummallekin puolella lantioon kipukohdasta. En pystynyt liikkumaan mihinkään, vaan olin kivun otteessa kontillani lattialla. Tuskanhiki nousi otsalle; kello oli 06:00 sunnuntai aamuna ja työvuoro alkaisi puolen tunnin kuluttua. Ketään ei saisi sijaiseksi näin lyhyellä varoajalla kotihoitoon.

Olin niin paniikissa, että en yhtään muista kuinka sieltä konttausasennosta pääsin ylös. Ylös päästyäni menin pakastimelle, otin kylmäpussin, jonka laitoin lannerangan alueelle ja otin kipulääkettä. Sain hädin tuskin kengät jalkaan, kun en meinannut taipua kivun vuoksi ja linkkasin etukumarassa autolle. Autoon istumaan pääseminen oli erittäin tukalaa, ja autolla ajo oli vaarallista ja hankalaa. Kun nostin jalan kaasulta jarrulle, tuli kipu kovempana selkään ja melkein lamautti ajamisen. Juu, tiedän että ei olisi pitänyt ajaa autoa siinä tilassa, mutta on vaikea antaa periksi..

Työpäivän aikana tuli paljon kävelyä, ja välttelinkin istumista, koska ylösnousu istuma-asennosta lisäsi kipua. Kävely tuntui selälle hyvältä, vaikka hieman etukumarassa asennossa meninkin ja hitaammalla tahdilla. Pidin kylmää selässä aina kun vaan pystyin ja otin kipulääkettä.

Työpäivän jälkeen otin homepaattista ainetta, pidin kylmäpussia, ja kävin akuuttihoidossa perinteisen jäsenkorjauksen kouluttajallamme Mourulan Vaarilla eli Jarmolla. Hän kysyi minulta, että olenko koskaan kuullut noidannuolesta, sillä sellainen on sinulla siellä selässä. Todellakin noidannuoli kuvaa hyvin sitä hetkeä, kun kipu tulee selkään.

Jarmo laitteli lannerangan ja ristiluun nikamia oikeille asemilleen ja pehmitteli pakaran lihaksia. Kipua oli selässä vielä pari päivää kohtalaisen paljon, mutta selkeästi oli helpompaa jo akuuttihoidon jälkeen. Kylmähoitoa ja merisuolakäärettä käytin selän alueella muutaman päivän ajan. Pyrin pysymään liikkeessä, eli kevyttä kävelyä ja lannerangan liikkuvuusharjoituksia kivun sallimissa rajoissa.

Viikon päästä tapahtuneesta kävin toisella kouluttajallamme pidemmässä koko kehon jäsenkorjauksessa, ja sen jälkeen kipu oli selätetty.

Noidannuoli eli lumbago on juuri tuollainen yllättävä kipu, joka tekee liikkumisen vaikeaksi. Se on todella kuin olisi nuoli ammuttu kehoon. Sen ilmenemiseen ei tarvita monestikaan mitään suurempaa liikettä, pieni hallitsematon nytkäys tai asennon vaihto. Lumbagon aiheuttaa pieni kudosvaurio tai venähdystila jossakin selän kipua aistivissa rakenteissa, kuten välilevyssä, nivelissä tai lihaksissa. Sen taustalla ei useinkaan ole mitään sairautta tai vakavaa vammaa. Hyvässä kunnossa olevat syvät keskivartalon lihakset ennaltaehkäisevät noidannuolta.

Aina kun on kudosten venähdystä ja revähtymää, niin alueelle tulee nopeasti pientä tulehdusta. Sen vuoksi merisuolakääre ja kylmähoito on hyvä aloittaa heti noidannuolen ilmaantuessa. Kylmähoito lisäksi parantaa verenkiertoa alueella, jolloin happi kulkee paremmin kudoksiin. Kun saadaan kudokseen happea, niin kipukin on vähäisempää. Noidannuoli voi tulla mihin tahansa selkärangan osaan, mutta tyypillisin alue on alaselkä. Kivun vuoksi lihakset jännittyvät ja voivat vetää selkärankaa ns. kipuskolioosiin.

Etsin heti tapahtuneen jälkeen ohjeistusta kuntoutumisen netistä. Sieltä löytyi ohjeena alkupäivien lepo ja sitten kevyttä liikkumista. Itselleni oli heti selvää, kun jaloilleni pääsin, että on pysyttävä pienessä liikkeessä. Minulla on joskus tullut kovat selkäkivut ja iskias oireet sen seurauksena, kun jouduin vatsataudin vuoksi makoilemaan pari päivää. Siitä oli jäänyt ymmärrys, että minun selälleni ei lepo auta.

Tiesin heti, että kyse ei ole mistään välilevyongelmasta, koska minulle ei tullut säteilykipua alaraajoihin, vaan kipu oli paikallisena.  Myöskään ei tullut mitään virtsaamisen ongelmia tms., joita saattaa tulla silloin kun on hermo puristuksissa esim. välilevyn pullistuman vuoksi. Jos minulla ei olisi ollut työvuoroa, olisi ollut hyvä mennä akuuttihoitoon jäsenkorjaukseen jo muutaman tunnin sisällä tapahtuneesta. Venähtäneelle alueelle alkaa nopeasti tulla tulehdusta, joka itsessään aiheuttaa kipua ja turvotusta. Tulehtunutta lihasta ei saa hieroa, ettei tulehdusalue leviä laajemmalle. Selkärangan liikkuvuusharjoituksiakin suositeltiin myös tehtäväksi.

Tämän kaiken keräämäni tiedon keskellä muistan hyvin sen ajatuksen, joka minulla oli juuri hetkeä ennen kuin kipu ilmaantui. Kun nimittäin olin paijaamassa kissaa, niin koira naputti hännällään rummuttaen sohvalla, kuin pyytäen että minä myös olen täällä! Ajatus ja tunne joka koiran pyynnöstä seurasi, oli se, että vieläkö sinullekin tässä pitäisi antaa aikaa ja paijausta, en minä sitä enää jaksa ja ehdi!

Ja sitten pam, selkä kuin katkesi tuon ajatuksen raskaudesta. Sillä hetkellä minulla ei ollut energiaa ja jaksamista antaa itsestäni toiselle olennolle, vaan se ajatus tuntui hirvittävän raskaalle. Ja minä luulen, että yksi syy noidannuolen ilmaantumiselle oli juuri tuo ajatus, joka toi tunteen. Se oli kuin kamelin selän katkeaminen. Se kameli ei enää yhtään kuormaa jaksanut kantaa.

Tästä tuleekin ajatus, että kuinkahan monet sairastumisemme ovat tulleet konkreettisiksi niistä ajatuksista ja tunteista, joita meillä ei ole voimaa ja ymmärrystä tiedostaa ja käsitellä. Tai että olemme antaneet itsestämme liikaa jatkuvasti muille ja jättäneet itsemme hoitamisen ja huomioimisen unohduksiin. Kunnes tulee vastaan raja, jolloin keho pyytää oirehtimisellaan keskittymään itsensä äärelle ja huomion pois muitten huolehtimisesta. Mitä pitkään jatkuneita henkisen tason kipu- ja epätasapainon tiloja symboloivat eri kehonosiin ja sisäelimiin ilmentyneet fyysiset vaivat? Mitä eri elimet ja niiden toiminta symboloivat henkisellä tasolla?

Uskoisin niin, että vaivoilla ja sairauksilla on jokin tarina kerrottavanaan, kun vain muistamme, uskallamme ja haluamme hiljentyä kuuntelemaan niitä. Tiedostamattomissa olevat kielteiset tunteet ja asenteet luovat stressiä mielelle ja keholle ja sitä kautta kuluttavat kehon voimavaroja. Ehkäpä olemassa olevat vaivat jopa voivat helpottua jollain lailla, kun niiden lähtösyyt ajatustasolta huomioidaan. Vaivat eivät välttämättä parane ajatusten tiedostamisesta, mutta voi olla ne eivät enää ole niin pinnalla viemässä ja kerjäämässä huomiota. Kipu tai krooninen sairaus voi hellittää otettaan. Silloin kehossa vapautuu enemmän tilaa siinä olevalle terveydelle, jonka osuus voi jäädä huomioimatta, kun sairaus vie niin paljon energiaa.

Yritän itse löytää juurisyitä ajatuksen ja asenteiden tasoilta omille sairauksille ja epätasapainon tiloille. Helppoa se ei ole, varsinkaan kroonisten tilojen kohdalla, mutta haluan uskoa, että se on mahdollista ja yhä helpompaa ajan saatossa.

Tietoa löysin netistä sivuilta:

selkäkanava.fi

terveyskirjasto.fi