Sitoutuminen pitkäjänteisesti itsensä hoitamiseen

Kun varailet aikaa vastaanotolle kehon jumituksien tai muiden epätasapainotilojen vuoksi, niin on hyvä muistaa muutama asia.

Säännöllisesti muutamia hoitokertoja

Mitä pitempään jumia tai virheasentoja keho on kantanut, niin sitä useamman hoitokerran se vaatii, että saadaan kerros kerrokselta avattua kudoksia ja uusi tasapaino pysymään yllä.

Jäsenkorjaushoitoja (kuten muitakin hoitomuotoja) suositellaan otettavaksi muutamia kertoja (esim. 3-5) ensin säännöllisesti parin-kolmen viikon välein. Kehon annetaan ”tekeytyä” parisen viikkoa hoidon jälkeen.

Tuona aikana keho jatkaa hoidon aikana alkanutta tasapainottumista ja häiriötilojen korjaantumista. Yksi asia vaikuttaa toiseen. Kun esimerkiksi yksi nivel on saatu tasapainotettua, niin pikku hiljaa siitä seuraava ylempi tai alempi nivel alkaa tasapainottua, kun nivelten välissä olevat kudokset rentoutuvat ja faskiat eli kalvorakenteet tulevat liikkuviksi. Koska pitkään jatkuneet jumitustilat lihaksissa ovat vaikuttaneet aineenvaihduntaan, hermostoon, niin myös niiden toiminta alkaa tasapainottua.

Vanhaan palautuminen

Tasapainottumisen prosessin eteneminen ja ylläpito ei tapahdu yhdellä hoidolla, vaan keho tarvitsee useamman kerran käsittelyä, että prosessi jatkuu ja pysyy yllä. Kun hoitoväli ensimmäisten hoitojen välillä on alussa pidempi kuin tuo pari-kolme viikkoa, niin keho helposti ehtii siinä ajassa mennä taas samaan vanhaan epätasapainoon. 

Keho siis loksahtaa samaan vanhaan jumitilaan helposti, kun vielä on jumituksia, joita ei ole saatu pehmenemään. Sitten helposti vanha virheasento palautuu ja aloitetaan koko hoito taas alusta. Kun käy useamman kerran säännöllisesti niin tuloksetkin ovat pysyvämpiä.

Sitten kun keho alkaa pysyä kivuttomana ja olo on rennompi, niin voi tehdä harvemmin ylläpitohoitoja, esimerkiksi muutaman kuukauden välein tai pari kertaa vuodessa. Tai sitten pitää yllä itse saavutettua tasapainon tilaa.

Kineettinen ketju

Kineettinen ketju tarkoittaa sitä, että kaikki kehon nivelet ja lihakset ovat yhteydessä toisiinsa. Toimintahäiriö jossain kohtaa ketjua vaikuttaa toiseen kohtaan, joka taas vaikuttaa seuraavaan kohtaan.  Esimerkiksi nilkan virheasento voi aiheuttaa ongelmia pikku hiljaa ylemmissä nivelissä kuten polvessa, lonkassa, selkärangassa, ja lopulta ylimmässä nivelessä eli leukanivelessä. Myös kivut aiheuttavat nivelten kuormituksen muuttumista ja sitä kautta toimintaan häiriöitä ja virheasentoja. Esimerkiksi  kipu varpaassa tai päkiässä aiheuttaa sen, että asento liikkuessa on erilainen, kun varoo kipeää varvastaan ja muuttuneen asennon myötä lihakset jumittuvat ja polveen sekä lonkkaan pikku hiljaa tulee virheasentoa.

Eri niveliin pikku hiljaa tulleet nivelrikot ja kulumat voivat useinkin olla seurausta siitä, että kehossa on ollut virheasentoja pitkään. Siksi olisikin hyvä, jos virheasennot ja lihasjumit saisi ajoissa korjattua, ettei niistä tule kroonisia ongelmia kehoon.

Ergonomia ja liikkuvuus

Tulosten pysyvyyteen vaikuttaa myös se, kuinka sinä itse hoidat itseäsi hoitojen välillä. Pidä yllä liikkuvuutta ja yritä tehdä asioita erilailla. Huomioi kehoasi kokonaisvaltaisesti, ja mieti miten ja missä asennoissa teet työtä tai harrastat. Onko liike yksitoikkoista ja rasittaako/kuormittaako aina samaa kehonosaa. Voiko tehdä muutoksia siihen, miten kehoa käyttää.

Nukkuminen

Huomioi myös nukkuminen, eli millainen patja ja tyyny sinulla on, pitävätkö ne yllä tiettyjä jumituksia. Ihminen nukkuu kolmasosan elämästään, joten sillä on iso merkitys keholle.

Kengät vaikuttavat koko kehoon

Myös kenkien merkitys on tärkeä. Kenkä vaikuttaa jalkaterään ja sitä kautta koko kehoon kineettisen ketjun kautta. Kun tein jäsenkorjauksen lopputyötä jäsenkorjauksen vaikutuksesta lapsiin ja nuoriin, niin löysin lähdemateriaalista tutkimustietoa siitä, että kehitysmaissa, joissa lapset ovat kulkeneet paljasjaloin, on vähemmän jalkaongelmia kuin jalkineita käyttävillä.

Paljain jaloin juostessa askellus tulee enempi päkiälle, kun taas kenkä jalassa juostessa askel muuttuukin kanta-askellukseksi, jolloin tulee virheellistä kuormitusta kineettiseen ketjuun. Jalkaterät joutuvat tekemään työtä enempi ilman kenkiä, ja saavat siten paremmin aktivointia. Jalkaterän lihakset ja kudokset vahvistuvat monipuolisesti ilman tukevaa kenkää. On hyvä miettiä, että millaisen kengän valitsee ja että onko se itselle sopiva. Kengän valinnassa kannattaa käyttää ammattilaista apuna.

Keho tarvitsee liikettä

Käytä siis kehoa monipuolisemmin. Keho tarvitsee liikettä ja aina sen liikkeen ei tarvitse olla äärimmäistä tai kuluttavaa. Liikkuvuuden ylläpitämiseksi riittää monesti pienetkin liikkeet, jolloin kehon ei tarvitse suojautua kivulla ja jumiutumisella liian raskaalta ja äärimmäisyyteen pyrkivältä liikkeeltä. Lisäksi kevyemmin liikkuessa ei tule kuormitusta liikaa jollekkin kehonosalle, mikä taas vaikuttaisi kineettisen ketjun myötä viereisiin kudoksiin. Liian raskas treenaaminen myös pitää stressiä yllä. Kohtuus kaikessa!

Mikä olikaan pointtini?

Kaikenkaikkiaan tämän pitkän tekstin ydinsanoma on se, että itsensä hoitamiseen kannattaa sitoutua pitkäjänteisesti, ja jokainen arkipäivä huomioida kaikessa tekemisessään kehon ergonomia ja pitää itsensä liikkuvana kokonaisvaltaisesti. On se sitten mikä tahansa hoito, niin kaikkein parhaimman hyödyn saat, kun käyt säännöllisesti muutamia kertoja. Yhden kerran ihmehoitoa ei ole olemassa.