Loppuraskauden ajan valmistelevat hoidot

 

Loppuraskauden aikana saattaa tulla yhä suurenevan vatsan vuoksi kaikenlaisia haasteita liikkumiseen ja aineenvaihduntaan. Asento muuttuu ja rasittaa kehoa eri puolilta. Jalat, lantio, selkä ja hartiat ovat monesti jumissa. Lantion, alaselän ja niskan alue kuormittuu asennon muutoksen myötä. Raskaushormonit löysyttävät niveliä ja kudoksia ja voi tulla kipuja.

 

Viikolta 36 voidaan aloittaa loppuraskauden valmistelevat hoidot ja tehdä niitä vaikkapa viikottain.

Valmistelevilla hoidoilla pyritään helpottamaan oloa ja auttaa jaksamaan paremmin viimeiset raskausviikot. Kehoa ja mieltä valmistetaan rauhallisesti synnytykseen. Synnytys on suurenmoinen ja yllättäväkin huipennus, johon raskausaika päättyy ja odotettu pieni nyytti saadaan tälle puolelle maailmaa suojaisasta ja lämpimästä äidin kohdusta. Synnytys voi monesti olla helpompi, kun kehoa on käsitelty ja pehmitelty ennen sitä. Myös palautuminen synnytyksestä voi olla nopeampi, mitä useamman kerran on ehditty tasapainottaa kehoa.

 

Valmistelevat hoidot ovat kevyttä, ja kehoa kuuntelevaa hierontaa, jäsenkojausta, vyöhyketerapiaa ja/tai akupainantaa ja akupunktiota. Kiireettömästi pehmitellään kudoksia sieltä mistä tarvitsee, annetaan aikaa ja lataillaan tulevalle äidille kehoon energiaa ja voimaa, stressittömyyttä. Hoidosta voi olla apua mm. häpyliitoskipuiluun, lantionpohjan paineen tunteeseen, selän ja jalkojen lihasjännityksiin, pallean alueen paineeseen. Voi olla, että perätilassa oleva vauvakin kääntyy oikeaan asentoon.

 

Hierontaa voidaan tehdä istuen tai kylkiasennossa, jos muut asennot eivät enää tunnu hyvälle.  Jäsenkorjauksen tekniikat esimerkiksi ovat hyvä ja kivuton tekniikka lantion ja selän lihasten ja faskioiden käsittelylle. Myös lantion virheasentoa kevyesti ja turvallisesti korjaillaan hoidon aikana. Aikaa voi hoitoon varata kerrallaan joko 75 min. tai 90 minuuttia. Pidempi hoito on usein parempi, ja ehditään monipuolisesti helpottaa kehon kuormitusta. Lasketun ajan tienoilla varataan aina pidempi hoito-aika, koska silloin voidaan korvanlehtiin laittaa aurikulohelmet.

 

Viikolta 39 voi vyöhyketerapialla ja akupunktiolla alkaa käydä läpi heijasteita, jotka liitetään synnytyksen käynnistämiseen ja synnytyksen etenemiseen ja joita ei voi aikaisemmin raskauden aikana käsitellä.

 

Henkinen valmistautuminen, kääntyminen omaan kehoon ja vauvaan päin, vahvistaa luottamuksen ja turvallisuuden tunnetta. Vaikka kehoa ja raskauden kulkua mittaillaan ulkopuolelta, niin jokaisen on hyvä osata kuunnella ja tulkita myös itse oman kehon tilaa ja merkkejä.

 

Vauva tulee maailmaan juuri sillä hetkellä kuin hänen on tarkoitus tulla, eikä synnytystä pystytä hoidoilla väkisin aloittamaan.

 

Lasketun ajan tienoilla voidaan myös laittaa korviin aurikulohelmet synnytystä edistäviin akupisteisiin, ja niitä voi sitten kotona aktivoida painelemalla korvalehtiä itse.

 

Aurikulohelmet ovat jonkun kasvin siemeniä ja ne on ihoteipin palasessa kiinni ja sillä tavalla ne pysyvät korvanlehdessä. Korvan akupiste etsitään painamalla tulitikun puisella päällä  korvalehden alueelta oletettua akupisteen kohtaa ja kun tulee kiperämmän tuntuinen kohta korvassa, niin siihen laitetaan helmi tai nasta. Synnytyksen käynnistämiseen käytetään tiettyjä elinten ja hormonialueiden akupisteitä.

 

Helmien sijasta on mahdollista laittaa myös akunastat, eli niissä on siemenen sijasta pienet neulat ja ne ovat vahvempi stimulaatio akupunktiopisteille. Aurikulohelmillä tai -nastoilla pyritään siis stimuloimaan synnytyksen käynnistymistä.

 

Sitten vielä yleisesti raskausajan hoidoista. Raskausaikana voi tehdä hierontaa, jäsenkorjausta ja vyöhyketerapiaa. On tiettyjä tekniikoita ja kehon alueita, joita ei saa käsitellä ennen kuin aivan loppuraskauden aikana, lähellä laskettua aikaa.

 

Ensimmäiset kolme kuukautta ovat tietenkin aikaa, jolloin keskenmenon vaara on suurimmillaan ja silloin vältetään mielellään esimerkiksi vyöhyketerapiaa ja jäsenkorjausta. Mutta siitä eteenpäin voi hyvin käydä silloin tällöin tai säännöllisesti pitämässä kehon tasapainoa yllä näillä hoitomuodoilla. Vatsan kasvaessa hierontaa ja jäsenkorjausta voi tehdä puoli-istuvassa- ja kylkiasennossa sekä istualtaan.

Ne tilanteet, jolloin hoitoja kannattaa tehdä alkuraskaudessa, on esim. pahoinvointi, lantion alueen kipu/ noidannuoli ja muut rangan jumitilat. Tällöin tehdään vain tarpeellinen, jotta keho saadaan taas tasapainoon.