Loppuraskauden ajan valmistelevat hoidot

 

Loppuraskauden aikana saattaa tulla yhä suurenevan vatsan vuoksi kaikenlaisia haasteita liikkumiseen ja aineenvaihduntaan. Asento muuttuu ja rasittaa kehoa eri puolilta. Jalat, lantio, selkä ja hartiat ovat monesti jumissa. Lantion, alaselän ja niskan alue kuormittuu asennon muutoksen myötä. Raskaushormonit löysyttävät niveliä ja kudoksia ja voi tulla kipuja.

Viikolta 36 voidaan aloittaa loppuraskauden valmistelevat hoidot ja tehdä niitä vaikkapa viikottain.

Valmistelevilla hoidoilla pyritään helpottamaan oloa ja auttaa jaksamaan paremmin viimeiset raskausviikot. Kehoa ja mieltä valmistetaan rauhallisesti synnytykseen. Synnytys on suurenmoinen ja yllättäväkin huipennus, johon raskausaika päättyy ja odotettu pieni nyytti saadaan tälle puolelle maailmaa suojaisasta ja lämpimästä äidin kohdusta. Synnytys voi monesti olla helpompi, kun kehoa on käsitelty ja pehmitelty ennen sitä.

Valmistelevat hoidot ovat kevyttä, ja kehoa kuuntelevaa hierontaa, jäsenkojausta, vyöhyketerapiaa ja/tai akupainantaa. Kiireettömästi pehmitellään kudoksia sieltä mistä tarvitsee, ja annetaan aikaa ja lataillaan tulevalle äidille kehoon energiaa ja voimaa, stressittömyyttä. Hoidosta voi olla apua mm. häpyliitoskipuiluun, lantionpohjan paineen tunteeseen, selän ja jalkojen lihasjännityksiin, pallean alueen paineeseen. Voi olla, että perätilassa oleva vauvakin kääntyy oikeaan asentoon.

Hierontaa voidaan tehdä istuen tai kylkiasennossa, jos muut asennot eivät enää tunnu hyvälle.  Jäsenkorjauksen tekniikat esimerkiksi ovat hyvä ja kivuton tekniikka lantion ja selän lihasten ja faskioiden käsittelylle. Myös lantion virheasentoa voidaan kevyesti korjailla hoidon aikana. Aikaa voi hoitoon varata kerrallaan n. 90 minuuttia.

Viikolta 39 voi vyöhyketerapialla ja akupainannalla alkaa käydä läpi heijasteita, jotka liitetään synnytyksen käynnistämiseen. Hoito ei varsinaisesti käynnistä synnytystä, mutta alkaa valmistelemaan kehoa, jos jumituksia ja tiukkuuksia on. Myös henkinen valmistautuminen ja kääntyminen kehoon ja vauvaan päin vahvistaa omaa luottamista kehoon ja elämään.

Vauva tulee maailmaan juuri sillä hetkellä kuin hänen on tarkoitus tulla, eikä synnytystä pystytä hoidoilla väkisin aloittamaan. Lasketun ajan tienoilla voidaan myös laittaa korviin aurikulohelmet synnytystä edistäviin akupisteisiin, ja niitä voi sitten kotona aktivoida painelemalla korvalehtiä itse.

Jos ehdit käymään kolmesti valmistelevassa hoidossa, niin saat ensimmäisen vauvahieronnan ilmaiseksi, kun vauva on syntynyt.

Vauvahieronnalla päästään tsekkaamaan vauvan kehon jännitykset ja epätasapainotilat ja saadaan jo alkuun huomattua, jos on joitain tiukkuuksia, jotka ehkä voivat vaikuttaa jatkossa ruoansulatukseen, aineenvaihduntaan ja kehon asentoihin. Vauvahieronnalla vapautetaan hermopinteitä, lihastiukkuuksia, ja virheasentoja. Vauvalle voi tulla mm. synnytyksestä jännityksiä kehoon, jotka voivat vaikuttaa moniin kehon toimintoihin ja kehitykseen myöhemmin.

Sitten vielä yleisesti raskausajan hoidoista. Raskausaikana voi tehdä hierontaa, jäsenkorjausta ja vyöhyketerapiaa. On tiettyjä tekniikoita ja kehon alueita, joita ei saa käsitellä ennen kuin aivan loppuraskauden aikana, lähellä laskettua aikaa. Ensimmäiset kolme kuukautta ovat tietenkin aikaa, jolloin keskenmenon vaara on suurimmillaan ja silloin vältetään esimerkiksi vyöhyketerapiaa ja jäsenkorjausta. Mutta siitä eteenpäin voi hyvin käydä silloin tällöin tai säännöllisesti pitämässä kehon tasapainoa yllä näillä hoitomuodoilla. Vatsan kasvaessa hierontaa ja jäsenkorjausta voi tehdä puoli-istuvassa- ja kylkiasennossa sekä istualtaan.