Raskausajan hoidot

 

Raskauden aikana voi ja kannattaa käydä vyöhyketerapiassa tai jäsenkorjauksessa. Ensimmäisen raskauskolmannes on herkintä aikaa keskenmenoille, silloin ei mielellään tehdä hoitoja. Hoitomuodoilla tuskin aiheutetaan keskenmenoa alkuraskaudessakaan, mutta parempi on kuitenkin antaa raskauden rauhassa edetä alkukolmanneksen paremmalle puolelle.

 

Hoidoista voi kuitenkin olla apua alkuraskaudessa pahoinvointiin tai lantion alueen kipuihin, noidannuoleen ja selkärangan lukkoihin/jumitiloihin, jotka ovat akuutteja. Silloin hoidossa pyritään keskittymään tilanteen helpottamiseen, jotta raskaus voi jatkua ilman kipua tai liikkumisen hankaloitumisen tuomaa stressiä.

 

Kehon hormonaaliset muutokset ja kasvavan vatsan tuoma paino tuovat keholle usein rasitusta ja erilaisia vaivoja. Varsinkin raskauden viimeinen kolmannes on keholle kuormittavaa aikaa.

 

Jäsenkorjaus on hellävarainen hoitomuoto, eikä siinä niksautella tai manipuloida nikamia. Siksi se sopii hyvin myös raskaana oleville. Jäsenkorjauksella voidaan hellävaroen vaikuttaa eri kudoksiin ja availla jumikohtia ja saada liikkuvuutta aikaan. Kun keho on rennompi, niin kokonaisvointi on parempi. Jäsenkorjausta voi tehdä kylkiasennossa, jos ei pysty olemaan vatsallaan ja selkää käsitellään istuen , jolloin kudokset ovat luonnollisessa asennossa ja pystyy aistimaan jumitukset ja epätasapainot sekä paremmin pehmittelemään kireitä kohtia.

Vyöhyketerapia tehdään jalkaterien alueelle, mutta sitä kautta vaikutetaan koko kehoon jalkaterien alueilla olevien heijasteiden käsittelyn kautta. Hermoston ja verenkierron vaikutuksen kautta kehossa tapahtuu lihasten ja kudosten rentoutumista ja jumitusten helpottamista.

 

Kun toiveissa on raskaus, mutta jostain syystä sitä ei ala kuulumaan, voi  kehoa stimuloida vyöhyketerapian keinoilla. Vyöhyketerapia avaa kehoa raskauden alkamiselle vaikuttaen hermostoon, lihaksiin ja hormonitoimintaan. Hoidot tehdään kuukautiskiertoa seuraten kierron ensimmäisellä puoliskolla. Ovulaatiosta kuukautisiin ei hoideta, koska mahdollinen raskaus on saattanut alkaa.

 

Vyöhyketerapialla voidaan myös aktivoida kehoa, kun laskettu aika on lähellä tai jo mennyt eikä vauva näytä vielä merkkejä syntymisestään. Synntyksen kännistämiseen tehtävään vyöhyketerapiahoitoon voi yhdistää myös korvien akupisteiden aktivoinnin laittamalla käynnistyspisteisiin niihin tarkoitetut aku-siemenet. Siemenet ovat kiinni ihoteipin palasessa ja pysyvät siten korvanlehdessä.

 

Hinnastosta löytyvät erikseen Loppuraskauden valmistelevat hoidot, jolloin käytetään tarpeen mukaan jäsenkorjausta, vyöhyketerapiaa, akupunktiota/-painantaa ja hierontaa. Näitä voidaan alkaa tekemään raskausviikolta 36.

 

Loppuraskauden hoidoksi sopii myös hyvin jäsenkorjaus, jonka avulla saadaan pehmiteltyä eri puolilta kehoa lihaksia, availtua faskialinjoja, tasapainotettua ja korjattua virheasentoja. On tärkeää korjata virheasennot ja myös niitä ylläpitävät lihasjumit, niin synnytys ja siitä toipuminenkin etenee paremmin. Jos lantion seutu on jumissa, niin synnytyksen aikana siitä on usein haittaa ja se hankaloittaa synnytyksen etenemistä.Mitä enemmän kehossa stressiä ja jumeja, niin sitä useamman kerran kannattaa jäsenkorjaushoidossa käydä jo aiemminkin kuin vasta loppuraskaudessa.

 

Kehon rentous vaikuttaa myös mieleen rentouttavasti. Kaikki stressi, on se sitten fyysistä tai psyykkistä, vaikuttaa myös vatsassa kasvavaan vauvaan, ja siksi kannattaa huolehtia omasta hyvinvoinnista lämmöllä ja rakkaudella. Aivan kuin olisit itse se pieni vauva, joka vatsassasi kasvaa!

 

Vyöhyketerapia ja jäsenkorjaus ovat kaksi erilaista hoitotekniikkaa,mutta kumpikin kokonaisvaltainen ja lempeä. Kaikki eivät pidä kehon suorasta käsittelystä, vaan kokevat, että jalkaterien heijasteiden kautta kehon stimulointi sopii paremmin. Toisille taas kehon käsittely ja pehmittely manuaalisesti tuntuu vaikuttavan paremmin ja saa rentoutumaan.

 

Mikä hoitomuoto sitten kenellekin sopii, sen itse kukin tietää. Tai jos ei ole kokemusta kummastakaan hoitomuodosta, niin sitten vain kokemuksen kautta huomaa, että kumpi on sopivampi. Välillä on niin, että samalla ihmisellä vyöhyketerapia on joku kerta soveliaampi hoitomuoto ja toisella kerralla se onkin sitten jäsenkorjaus.

 

Kehoa voi auttaa lempeillä ja turvallisilla menetelmillä voimaan paremmin ja ennaltaehkäisemään kipuja ja jumituksia. Ja helpottamaan myös synnytyksen jälkeistä palautumisen aikaa.

 

Tärkein rooli on on äidillä itsellään oman hyvinvoinnin suhteen. Kannattaa useamman kerran viikossa liikkua voimiensa ja tuntemustensa mukaan ja antaa keholle monipuolista sekä ravintorikasta ruokaa säännöllisesti. Varsinkin raskauspahoinvoinnista kärsivillä ravitsemus on heikoilla kantimilla.

 

Myös levon tarve on huomioitava. Unen aikana aivot puhdistuvat ja kehon palautumisprosessit ovat käynnissä. Jos lepo ja nukkuminen häiriintyvät jatkuvasti, niin siitä syntyvä fyysinen ja psyykkinen stressi kuormittaa äitiä. Kunnollinen nukkuminen auttaa jaksamaan mm. arjen paineetkin paremmin, kun taas vähäinen unimäärä saa pienetkin vastoinkäymiset kasvamaan suuriin mittasuhteisiin.

 

Raskauden aikana äidin vointi vaikuttaa mahassa kasvavaan vauvaan ja siksi äidin hyvinvointi on tärkeää. Rento ja hyvinvoiva äiti on vähemmän stressaantunut. Se taas vaikuttaa vauvan hyvinvointiin, silloin vauvakin on rennompi.

 

Kun äiti huolehtii itsestään, niin hän samalla huolehtii vauvastaan. Raskauden aikana itsestä huolehtiminen voi olla helpompaa toteuttaa kuin lapsen syntymän jälkeen. Mutta silloinkin kun, vauva on syntynyt, olisi muistettava pieniä hetkiä suoda vain itselleen ja muistaa hoivata itseään samalla hellyydellä kuin vauvaa. Ja aina ei tarvitse riittää kaikkeen. Sekin on hyvä muistaa. Saa olla myös väsynyt, tehdä vähemmän ja pyytää apua vauvanhoitoon ja kodinhoitoon.

 

Tuleva synnytyskin voi olla helpompi, kun sekä fyysinen että psyykkinen stressi on alhaisella tasolla. Kun lihasjumit on pehmitelty ja kehoa on tasapainotettu, ei tarvitse energiaa tuhlata kehon vaivoihin, vaan voi antautua synnytykseen kokonaan.

Kaikkea hyvää ja tasapainoista odotusaikaasi, muista huolehtia itsestäsi!