Rakkaat vastasyntyneet ÄIDIT 💖

 

 

Usein vauvahierontaan tullessa olette ehkäpä usean viikon tai kuukauden ajan etsineet keinoja auttaa vauvaanne. Vauva on voinut olla tyytymätön tai itkuinen, hänellä on saattanut olla vatsavaivoja, hän voi puklailla paljon, ei nuku kuin lyhyitä pätkiä, on tyytymätön todella usein ilman ymmärrettävää syytä, jokin kehitysvaihe viipyy; esimerkiksi kääntyminen tai konttaaminen, kenties on toispuoleisuutta pään tai raajojen käytössä/asennossa yms.
Ehkäpä vauvaa ei ole ollut helppo saada tyytyväiseksi, tai siihen on mennyt paljon aikaa. Ehkä olet joutunut kantamaan ja pitämään häntä liikkeessä, että hän rauhoittuisi ja hänen olonsa olisi parempi.
Ja tämä sama rauhoittelu toistuu usean tunnin ajan joka päivä tai hyvin usein.
Kuitenkin, muistathan, että sinä olet kyllä tehnyt parhaasi ja kokeillut erilaisia keinoja rauhoittaa vauvaa. Ja kun mikään ei tunnu auttavan, tulee turhautumisen tunnetta, epätoivoakin. Aika tuntuu ikuisuudelta ja mietit, että jatkuuko näin ikuisesti.
Nämä tunteet ovat aivan normaaleja. Sillä sinä haluaisit, että vauvalla on hyvä olla, ja silloin sinäkin rauhoittuisit ja sinullakin olisi hyvä olla. Ja sinäkin väsähdät ja tarvitsisit lepoa ja hengähdystaukoja.
Monenlaisia vaivoja voi siis olla jo pienen kehossa, joihin hyvin usein saa apua hieronnasta.
Moni ihmettelee, että mitenkä vauvat voisivat tarvita hierontaa! Mutta niin se vain on, että usein heillä on jumituksia, jotka aiheuttavat näitä edellä mainittuja haasteita.
Yllä lueteltuja oireiluja ja haasteita voi aiheuttaa esim. virheasennot ja lihasjumit, joita on tullut mahdollisesti jo mahassa ollessa (esim. napanuora raajan ympärillä, käsi poskella yms.) ja erityisesti loppuraskauden aikana tai sitten myöskin synnytyksessä.  Synnytys on voinut olla pitkä tai liian nopea, on ollut muu kuin raivotarjonta, on ehkä jouduttu käyttämään imukuppia yms. Lihasjumit saavat aikaan kipua ja verenkierron sekä aineenvaihdunnan huonontumista. Aivan kuin aikuisillakin jumitukset aiheuttavat. Kun on keho juntturassa, niin onpahan vaan kurja olla!
Ja nämä vauvan haasteet vaikuttavat koko perheen jaksamiseen.
Usein äidit ovat turhautuneet ja jopa epätoivoisia, kun mikään mitä he tekevät, ei auta vauvalla.
Mutta se tunne on ihan ok, sillä äidit tekevät kaikkensa sillä tiedolla ja taidolla ja intuitiolla, mikä on kunakin hetkenä! Äidit ovat täydellisen riittäviä juuri omille vauvoilleen, vaikka he eivät osaisikaan ratkaista sillä hetkellä vauvan ongelmaa.
Mutta tukea äidit tarvitsevat ja paljon!
Pyydä apua ja tukea omalta puolisolta, tai läheisiltä, ystäviltä, kysy neuvolasta neuvoja, myös somesta voi löytyä tukiverkostoja, imetysasioissa käänny Imetystuki ry:n puoleen, josta voit löytää imetystukihenkilön tukemaan imetystäsi. Puhu moninaisista tunteista, joita voi herätä vauva-arjen täyteisyydessä.
Luota omaan intuitioon ja kokeile erilaisia vaihtoehtoja ja keinoja.
Äidit oppivat luovuutta vauvan kehittymisen ja hoidon lomassa. Kun vauva kehittyy, niin käytännöt menevät uusiksi uudestaan ja uudestaan. Se mikä toimi äsken, ei ehkä enää kohta toimikaan. On kokeiltava ja keksittävä, että mikä tähän tilanteeseen auttaisi juuri nyt.
Vauvan kehittyminen ja uuden oppiminen luo näin alustan myös äidille ja vanhemmille laajentaa luovuuttaan ja miettiä uusia keinoja vanhojen tilalle.
Vanhemmuus on varsinainen luovuuden oppitunti!
Vauvahieronnan käynnillä jaan kaikki neuvot, joita vain sillä hetkellä tiedän ja lisää kyselen kollegoilta, jotta osaisin auttaa mahdollisimman paljon hieronnan lisäksi.
Vauva-arki on täyttä tohinaa, eikä äidille jää välttämättä oikein hetkiä itselleen, varsinkaan, jos vauvalla on kurja olla jostain syystä ja äidin koko aika menee vauvan kantamisessa tai tyytyväisenä pitämisessä.
Äidin tulisi jotenkin järjestää itselleen edes lepohetkiä, liikuntaa, säännöllisiä ruokailuja, suihkussa käymistä, hoidettavana oloa! Kun itse ottaa vastaan hoitoa, niin on taas helpompi antaa hoivaa vauvalle. Kun itsellä on helpompi ja kevyempi olla, niin on vastaanottavaisempi myös vauvan viesteille ja tarpeille.
Ja vielä lopuksi. Muista että sinä olet juuri oikea äiti vauvallesi. Teillä on yhteinen, ainutlaatuinen elämä koettavananne. Juuri samanlaista kuin te olette, ei ole olemassakaan. Samantyyppisiä haasteita varmasti on muillakin, ja vertaistukea kyllä löytyy eri kanavien kautta.
Mutta sinä ja vauvasi, teidän tarinanne on ainutlaatuinen!
Vaikka hyviä neuvoja ja ohjeita on saatavilla monelta taholta, niin luota myös omaan näkemykseesi ja ota tarvittaessa selvää asioista, jos sinulla on siihen voimaa ja jaksamista.
Kysy asiantuntijoilta; neuvolat, imetyksen tukihenkilöt, vauvahierojat, ensi- ja turvakodit, kaupungin perhetyöntekijät ym.
Ja jos tilanteesi on niin vaikea, että tuntuu, ettet kerta kaikkiaan jaksa, niin ole yhteydessä neuvolaan tai varaa aika terveysaseman lääkärille ja pyydä sieltä apua. He ohjaavat eteenpäin asioissa ja tietävät auttavia tahoja, joihin olla yhteydessä.
Luota vauvaasi, luota itseesi!
Asiat saattavat tuntua juuri tällä hetkellä hankalilta, mutta vauva kasvaa ja kehittyy koko ajan, sinä kehityt vauvan mukana ja asiat muuttuvat koko ajan.