Paluu kehoon-hieronta

 

Tässä hieronnassa keskitytään meditatiivisen hitaasti hieromaan kehoa hieronnan otteilla, mutta myös intuitiivisella otteella, jolloin laajennetaan hierontaotteita erilaisiin venytyksiin, sivelyihin, tärinöihin, akupisteiden stimulointiin yms.

 

Tämä hieronta on kuin intialainen päähieronta, mutta tehtynä koko keholle. Stressipesu koko keholle.

 

Hieronnan aikana pyritään vain kokemaan kehoa ja sen reagointia hierontaan. Hieronnassa käytetään öljyä ja tehdään otteet mahdollisimman hitaasti ja rauhallisesti, sekä lempeästi.

 

Tänä päivänä on paljon herkistyneitä ja herkkiä ihmisiä, jotka eivät siedä kovakouraista hierontaa, eikä edes napakkaa otetta. Tämän hieronnan tarkoitus on herkän ja kuulostelevan, sulattelevan otteen kautta rentouttaa hermostoa ja lihaksia, sekä saada mieli palautumaan kehoon ja kehon viesteihin. Kehon kautta mennään rauhoittamaan myös mieli.

 

Ihmiset ovat nykyään paljon päänsä sisällä. Ajatukset ovat valloillaan ja vievät kehon kuuntelulta tilaa. On tärkeä palata välillä tähän hetkeen ja oman kehon kokemiseen.

 

Hieronnan aikana ei tarvitse analysoida tai jäädä kiinni kehon tuntemuksiin ja siihen, miksi jokin kohta tuntuu tiukemmalta tai miksi siitä herää pintaan jokin tunne. Ollaan vain ja koetaan kehossa tapahtuvaa elämää, hengitystä. Ei pyritä mihinkään, ollaan rauhassa ja koetaan elämää ilman mielessä tapahtuvia ajatuksia.

 

Tätä voisi sanoa myös meditatiiviseksi hieronnaksi. Palataan kehoon, tähän maanpäälliseen olemukseen, jonka tehtävänä on toteuttaa elämän aikana mielessä syntyneitä ajatuksia, ideoita ja olla se väline, jonka kautta voi toteuttaa sitä miksi tänne on tultu.

 

Hieronta on erittäin rentouttava ja palauttaa sinua maanpinnalle, jos liitetelet korkeuksissa. Välillä on hyvä palata maanpinnalle.

 

Hieronta poistaa stressiä ja rentouttaa lihaksia, vaikka siinä ei voimallisesti lihaksia muokatakaan. Välttämättä voima ei ole aina se, millä kehoa saadaan pehmenemään, vaan kevyt ja lempeä, hidas ja sulatteleva kosketus voi ollakin se tehokkain lähestymistapa jumittavalle keholle ja stressaantuneelle mielelle.

 

Se millä tapaa tämä hieronta eroaa intuitiivisesta hoidosta, on se että käytetään enemmän hierontaa ja siksi tehdään iholle öljyn kanssa. Intuitiivisessa hoidossa käsittely tehdään vaatteiden päältä (paitsi jalkaterien heijasteet) hitaasti venytyksien, vyöhyketerapian, energian, jäsenkorjausotteiden ja akupainalluksien keinoin.

 

 

Nina Vähäkoski

Intialainen päähieronta ja mobilisoiva jalkahieronta-yhteishoito

 

Kun yhdistetään mobilisoiva jalkahieronta ja intialainen päähieronta, niin saadaan todella rentouttava ja vaikuttava hoito aikaan.

 

Jalkahieronnalla pehmitellään jalan kudoksia ja mobilisoidaan niveliä lempeästi. Säärien alueen faskioita löysytellään ja polven nivelrako tarkistetaan. Jalkaterissä voi olla virheasentoja ja hermopinteitä, jotka vaikuttavat kineettisen ketjun kautta koko kehoon, aina seuraaviin niveliin ja kudoksiin. Jalkaterät on perusta, jonka on oltava kunnossa. Hieronnan aikana käytän mobilisoivaa hierontaa eli jäsenkorjausta ja tavallista hierontaa.

 

Intialainen päähieronta on taas hyvin hellävarainen ja erilaisin sivelyin ja kosketuksin tehtävä hoito, joka pesee stressit pois koko kehosta. Hoito aloitetaan istuma-asennossa lapojen ja hartioiden alueelta ja käydään niskaa, päänahkaa ja kasvoja läpi.

 

Hieronta ei ole muokkaavaa, vaan sen teho perustuu juurikin hellävaraiseen kosketukseen, jonka avulla hermosto voi rentoutua ja päästää kireyksistä irti. Pään alueella kulkee useita meridiaaneja eli energiakanavia, jotka jatkuvat raajoihin tai kehon alueelle. Siksi sen vaikutus ulottuu muuallekkin kuin pään alueelle. Päänahassa on usein kireyksiä, joiden alkusyy on löytyy stressistä. Kasvojen ja korvanlehtien alue hoidetaan viimeisenä selinmakuulla, muutoin hoito tehdään istuen. Istuma-asennossakin pystyy hyvin rentoutumaan.

 

Yhteishoito on ollut hyvä lahjaidea!

Nina Vähäkoski

Hoidon jälkeinen lepo

 

Olipa sitten kyse vyöhyketerapiasta tai jäsenkorjauksesta, niin usein ensimmäisten hoitojen jälkeen tulee rentoutunut ja jopa väsynyt olo. Saatat ehkä joutua ottamaan päiväunet tai  seuravana yönä nukut pidemmät ja sikeämmät yöunet.

 

Tämä on tärkeää huomioida ja tehdä kehon pyytämällä tavalla. Keho tarvitsee kaiken energian hoidon jälkeiseen tasapainottumisen prosessiin ja siksi tulee tarve levätä, ettei kallisarvoista energiaa menisi turhanpäiväiseen juoksemiseen, siivoamiseen yms.

 

Tasapainottuminen tarkoittaa sitä, että kehossa pikkuhiljaa tapahtuu hermoston ja kudosten pehmenemistä ja rentoutumista, kineettisen ketjun mukaisesti edeten kohta kerrallaan. Se, mitä vaikutuksia tulee jo hoidon aikana, on koettavissa ja tunnettavissa jo siinä hetkessä ja heti hoidon jälkeen, mutta vaikutuksia tulee myös 2-3 viikon ajan pikku hiljaa. Jos sitten heti hoidon jälkeen menee ja vetäisee kovan treenin tai tekee jotain ääritaivutuksia, niin keho vetää itsensä kiinni ja prosessi jämähtää siihen. Sitten on turha ihmetellä, että miksi ei hoito vaikuttanutkaan.

 

Voi olla esimerkiksi niin, että hoidon jälkeen menee suoraan kauppaan, ostaa kassit täyteen painavia tuotteita ja kun nostaa autoon kassit, niin tulee kiputila takaisin sinne, josta se saatiin hoidon aikana pois. Varsinkin pari ensimmäistä tuntia hoidon jälkeen on herkempi aika, ja silloin keho "tuuttaa" kiinni, takaisin vanhoihin jumeihin.

 

Pari kolme päivää hoidon jälkeen on siis hyvä olla rauhallisesti. Liikuntaa voi toki harrastaa, mutta kevyemmällä tavalla. Kehoa on aina hyvä liikuttaa.

 

Liikkuminen parantaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, jolloin happi kulkee soluihin ja kuonaa tuodaan pois. Kun happea on kudoksessa, niin kivut vähenevät. Minulle joku opettaja joskus sanoi, että kipu on aina hapen puutetta kudoksessa. Eli oli sitten kyseessä jumitus, tulehdus tms. niin kipu liittyy niihin usein, koska happea ei ole kudoksessa tarpeeksi. Liikkumattomuus on huonoksi kaikille kudoksille ja myös mielelle.

 

Keho tarvitsee energiaa myös siihen, että lihakset rentoutuvat. Eli rentoutuminenkin on atiivinen prosessi lihaksissa. Lihasten jumitus on yleinen ongelma esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä, koska vajaatoiminta aiheuttaa sen, että solussa ei tuoteta tarpeeksi energiaa. Energiaa ei riitä silloin edes lihaksen rentoutumiseen. Rentoutuminen hoidon jälkeen siis myös väsyttää, koska keho suuntaa siihen energiansa.

 

Lapset ovat joustavampia ja mukautuvampia kehonsa tarpeille. Heille hoidon jälkeinen lepo on luonnollista ja he toimivat sen mukaan, mitä keho ilmoittaa ja pyytää. Heidän kehonsa myöskin palautuu nopeammin ja hoito vaikuttaa nopeammin kuin aikuisella.

 

Onhan se tietenkin tosiasia, että aikuisella jumitukset ja hermoston epätasapainotilat ovat monesti vuosien saatossa tulleet ja siksi menee aikaa, että saadaan kehoa stimuloitua ja toiminnan tasolle tulosta. Aikuisilla on myös paljon sellaista rappeumaa kudoksissa, jota ei saada hoitojen avulla korjattua, esimerkiksi nivelien ja nikamien kulumat. Tästäkin huolimatta hoidoista voi olla apua siihen, että kivut ja tulehdukset ovat vähäisempänä, vaikkei hoidoilla uusia osia saadakaan tehtyä.

 

Mutta siis, lepoa ja kevyttä liikettä hoitojen jälkeisinä muutamana päivänä, niin saadaan hoidolle hyvä vaste!

 

Nina Vähäkoski

VAUVAHIERONNAN KOTIKÄYNNIT

 

Kaikilla ei ole autoa tai muuten tilanne on sellainen, että on hankala tulla vauvahierontaan paikan päälle. Siksi teen tarvittaessa myös kotikäyntejä.

Touko-heinäkuun ajan vauvahierontojen

kotikäynnit 50 e (sis.alv 24 %),

0-12 km säteellä hoitohuoneeltani Keltinmäentie12:sta.

Kotikäyntejä teen myös tarvittaessa pidemmälle, eli jos matkaa luoksenne tulee Keltinmäestä 13-20 km, kotikäynnin hinta silloin 60 e.

Nämä hinnat vain siis kesän ajan!

Elokuun alusta hinnasto uudistuu ja hinnat sitten muuttuvat.

Kotikäyntien ajankohta on pääasiassa aamupäivisin, mutta myös muut ajat mahdollisia tilanteen mukaan.

Soittele, jos tarvitset kotikäyntiä!

 

Nina Vähäkoski

VAUVAN KOTIHIERONNAN OHJAUS

 

Vauvan kotihieronta on  vauvan kevyt perushieronta. Se auttaa vauvan kehoa rentoutumaan ja rauhoittumaan. Otteet ovat yksinkertaiset ja helpot. Hieronnassa käydään vauvan koko kehoa läpi kevyillä perusotteilla.

 

Lempeä ja rauhallinen kosketus saa hyvänolon hormonit virtaamaan sekä hierojassa että hierottavassa. Yhteinen hetki vahvistaa sidettä vanhemman ja vauvan välillä.

 

Yhteinen hetki voi olla mukava pysähdys arjen keskellä. On tärkeää, että kumpikin, sekä äiti että vauva, ovat rentoja, virkeitä tekemään ja ottamaan hierontaa vastaan. Jos aikuinen on kovin stressaantunut tai väsynyt, niin se vaikuttaa myös vauvaan ja hierontahetki muuttuukin pian kurjaksi. Hierotaan siis silloin, kun siihen on sopiva hetki, ilman stressiä tai suorittamista.

 

Otteet on eri vauvahieronta-oppaiden lähteistä koottu jaolen ohjaukseen yhdistänyt niitä hieronta-otteita, joita olen itsekkin jo aiemmin tehnyt. Ne sopivat yleisesti kaikille vauvoille, eikä niihin tarvitse olla terveydenhuollon ammattilaisen koulutusta.

 

Baby Balance tekniikkaa en opeta, sen hieronnan tekee siihen koulutettu hieroja. Se on anatomisesti tarkempi ja monipuolisempi hieronta, ja siinä yhdistyy vyöhyketerapia, jäsenkorjaus, faskiakäsittely sekä hieronta.

 

Kotihieronta ja Baby Balance hieronta ovat yhdessä hyvä yhdistelmä vauvan olon helpottamiseksi. Vauvan kotihieronta tukee hyvin ammattilaisen tekemää vauvahierontaa.

 

Vanhemman tekemä kotihieronta sopii myös silloin, kun vauvalla ei ole mitään erityisiä ongelmia, vaan vanhempi haluaa oppia mukavan hieronnan ja koko kehon käsittelyn yhteiselon tueksi ja hyvänolon lähteeksi.

 

Kotihieronnan ohjaukseen kuuluu kaksi reilun tunnin mittaista tapaamista.

 

Ensimmäisellä kerralla äiti tekee vauvalle hierontaa ohjatusti ja saa lyhyen kirjallisen muistion mukaan otteista ja järjestyksestä. Toisella kerralla kerrataan hierontaa ja tarkennetaan sitä, mikä mietityttää. Lisäksi katson tarvittaessa myös itse vauvan jumikohdat.

 

Vauvahierontaa voit opetella jo ennen vauvan syntymää nuken avulla. Voit käydä ensimmäisen hieronnan opettelukerran jo ennen vauvan syntymää ja sitten tulla vauvan kanssa ohjaukseen kuuluvaan toiseen tapaamiskertaan kuukauden sisällä syntymästä.

Vauvahieronta - otteita voit käyttää myös taaperoille.

 

Vauvan kotihieronnan hinta:

Kaksi n.1,5 tunnin tapaamista yhteensä 75 e. Tapaamiset sovitaan viikon sisälle toisistaan.

Ensimmäisen käynnin voit varata sähköisestä ajanvarauksesta tai puhelimitse.

Nina Vähäkoski

Loppuraskauden ajan valmistelevat hoidot

 

Loppuraskauden aikana saattaa tulla yhä suurenevan vatsan vuoksi kaikenlaisia haasteita liikkumiseen ja aineenvaihduntaan. Asento muuttuu ja rasittaa kehoa eri puolilta. Jalat, lantio, selkä ja hartiat ovat monesti jumissa. Lantion, alaselän ja niskan alue kuormittuu asennon muutoksen myötä. Raskaushormonit löysyttävät niveliä ja kudoksia ja voi tulla kipuja.

 

Viikolta 36 voidaan aloittaa loppuraskauden valmistelevat hoidot ja tehdä niitä vaikkapa viikottain.

Valmistelevilla hoidoilla pyritään helpottamaan oloa ja auttaa jaksamaan paremmin viimeiset raskausviikot. Kehoa ja mieltä valmistetaan rauhallisesti synnytykseen. Synnytys on suurenmoinen ja yllättäväkin huipennus, johon raskausaika päättyy ja odotettu pieni nyytti saadaan tälle puolelle maailmaa suojaisasta ja lämpimästä äidin kohdusta. Synnytys voi monesti olla helpompi, kun kehoa on käsitelty ja pehmitelty ennen sitä.

 

Valmistelevat hoidot ovat kevyttä, ja kehoa kuuntelevaa hierontaa, jäsenkojausta, vyöhyketerapiaa ja/tai akupainantaa. Kiireettömästi pehmitellään kudoksia sieltä mistä tarvitsee, ja annetaan aikaa ja lataillaan tulevalle äidille kehoon energiaa ja voimaa, stressittömyyttä. Hoidosta voi olla apua mm. häpyliitoskipuiluun, lantionpohjan paineen tunteeseen, selän ja jalkojen lihasjännityksiin, pallean alueen paineeseen. Voi olla, että perätilassa oleva vauvakin kääntyy oikeaan asentoon.

 

Hierontaa voidaan tehdä istuen tai kylkiasennossa, jos muut asennot eivät enää tunnu hyvälle.  Jäsenkorjauksen tekniikat esimerkiksi ovat hyvä ja kivuton tekniikka lantion ja selän lihasten ja faskioiden käsittelylle. Myös lantion virheasentoa voidaan kevyesti korjailla hoidon aikana. Aikaa voi hoitoon varata kerrallaan n. 90 minuuttia.

 

Viikolta 39 voi vyöhyketerapialla ja akupainannalla alkaa käydä läpi heijasteita, jotka liitetään synnytyksen käynnistämiseen ja synnytyksen etenemiseen ja joita ei voi aikaisemmin raskauden aikana käsitellä.

 

Henkinen valmistautuminen, kääntyminen omaan kehoon ja vauvaan päin, vahvistaa luottamuksen ja turvallisuuden tunnetta. Vaikka kehoa ja raskauden kulkua mittaillaan ulkopuolelta, niin jokaisen on hyvä osata kuunnella ja tulkita myös itse oman kehon tilaa ja merkkejä.

 

Vauva tulee maailmaan juuri sillä hetkellä kuin hänen on tarkoitus tulla, eikä synnytystä pystytä hoidoilla väkisin aloittamaan. Lasketun ajan tienoilla voidaan myös laittaa korviin aurikulohelmet synnytystä edistäviin akupisteisiin, ja niitä voi sitten kotona aktivoida painelemalla korvalehtiä itse.

 

Aurikulohelmet ovat jonkun kasvin siemeniä ja ne on ihoteipin palasessa kiinni ja sillä tavalla ne pysyvät korvanlehdessä. Korvan akupiste etsitään painamalla tulitikun puisella päällä  korvalehden alueelta oletettua akupisteen kohtaa ja kun tulee kiperämmän tuntuinen kohta korvassa, niin siihen laitetaan helmi tai nasta. Synnytyksen käynnistämiseen käytetään tiettyjä elinten ja hormonialueiden akupisteitä. Helmien sijasta on mahdollista laittaa myös akunastat, eli niissä on siemenen sijasta pienet neulat ja ne ovat vahvempi stimulaatio akupunktiopisteille. Aurikulohelmillä tai -nastoilla pyritään siis stimuloimaan synnytyksen käynnistymistä.

Sitten vielä yleisesti raskausajan hoidoista. Raskausaikana voi tehdä hierontaa, jäsenkorjausta ja vyöhyketerapiaa. On tiettyjä tekniikoita ja kehon alueita, joita ei saa käsitellä ennen kuin aivan loppuraskauden aikana, lähellä laskettua aikaa.

 

Ensimmäiset kolme kuukautta ovat tietenkin aikaa, jolloin keskenmenon vaara on suurimmillaan ja silloin vältetään esimerkiksi vyöhyketerapiaa ja jäsenkorjausta. Mutta siitä eteenpäin voi hyvin käydä silloin tällöin tai säännöllisesti pitämässä kehon tasapainoa yllä näillä hoitomuodoilla. Vatsan kasvaessa hierontaa ja jäsenkorjausta voi tehdä puoli-istuvassa- ja kylkiasennossa sekä istualtaan.

 

Nina Vähäkoski

Nina Vähäkoski

Nina Vähäkoski

Nina Vähäkoski

Nina Vähäkoski