Vähän taustaa minusta ja matkastani täydentävien hoitojen pariin

 

Olen 49-vuotias kahden lapsen äiti ja peruskoulutukseltani sairaanhoitaja. Olen työskennellyt vuosia kotihoidossa sairaanhoitajana ja työn ohella opiskellut täydentäviä hoitomuotoja.  Täydentäviä hoitoja tein sairaanhoitajan työn ohella pienimuotoisesti muutamien vuosien ajan.

Ulkonäöstäni sen verran mainitsen, että minulla on nuoresta aikuisiästä asti ollut pälvikalju, minkä vuoksi minulla ei ole tukkaa. Peruukkia en voi pitää työtä tehdessä, sillä se on liian kuuma ja tukala. Joten älä säikähdä tukattomuutta, se on vain kosmeettinen haitta!

Pitkän kypsyttelyn tuloksena  syksyllä 2020 päätin antaa enemmän energiaa ja huomiota täydentävien hoitojen maailmaan. Koska hoitoalan työssä tunsin koko ajan riittämättömyyttä ja kiireen aiheuttamaa painetta, kuuntelin sydäntäni ja lähdin kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Täydentävien hoitomuotojen kautta olen kokenut pystyväni jakamaan enemmän läsnäoloani ja ammttitaitoani ihmisille, kuin mitä sairaanhoitajan työssäni.

Nuoresta pitäen olen ollut kiinnostunut ihmisestä kokonaisuutena, ja siitä kuinka sekä sisäiset että ulkoiset tekijät vaikuttavat kehon terveyteen ja sairastumiseen. Vyöhyketerapiaan tutustuin käydessäni itse vyöhyketerapiassa 2000-luvun alkupuolella.

Vyöhyketerapiaa pääsin opiskelemaan vuonna 2012 sairaanhoitajan työn ohella. Oli mielenkiintoista, kun sai ajatuksilleen ravistelua ja kriittisyyttä. Lopulta koulutuksen edetessä koululääketieteen ja täydentävien hoitojen näkemykset ja ymmärrys ihmisen terveydestä ja sairaudesta ja yhdistyivät ja kumpikin kulkevat sopusoinnussa käsikkäin.

Kerran vuodessa Suomen Vyöhyketerapeuttien yhdistys järjestää täydennyskoulutusviikonlopun, jossa vahvistan osaamistani ja opin uutta vyöhyketerapiasta. Täydennyskoulutuksessa opettajana toimii norjalainen vyöhyketerapeutti Terje Varpe, joka itse aikoinaan sai avun vyöhyketerapiasta ja opiskeli oppi-isämme C. Ersdalin johdolla jo 16-vuotiaana terapeutiksi. Hän on ehtinyt 40 vuotta tehdä ja tutkia vyöhyketerapiaa ja kouluttaa ihmisiä ympäri maailmaa.

Mielestäni täydentävät hoitomuodot ja koululääketiede ovat oiva pari toimimaan rinnakkain, kun puhutaan ihmisen terveydestä, sairaudesta, terveyden ylläpitämisestä ja sairauksien paranemisesta. Kumpikaan ei sulje pois toisiaan, vaan saavat tukea toisiltaan. Niiden pitäisi ehdottomasti kulkea käsi kädessä.

Reikihoitajaksi olen opiskellut vuosien 2002-2015 välillä ja saanut siitä paljon työkaluja itseni ymmärtämiseen ja tunnelukkojeni avaamiseen. Reiki Masteriksi valmistuin 2015. Reiki Master-koulutuksen myötä voin toimia myös Reiki opettajana.

Intialaista päähierontaa opiskelin viikonloppukurssilla, ja kurssilta valmistumiseen tarvitsi tehdä useita harjoitushoitoja sekä hoitonäytön opettajallemme. Päähieronta on todella rentouttava hoitomuoto, jota pystyy soveltamaan tilanteessa kuin tilanteessa, mutta käyttämään myös yhtenä vaikuttavana hoitomuotona. Päähieronnan kautta opin sitä, kuinka hienovaraisella kosketuksella voi kehon saada rentoutumaan.

Kävin Tunnekeskus Lumpeenkukan akupunktiohoitajan ohjauksessa 2016 opiskelemassa akupunktiopisteiden neulottamista. Opettelimme muutamia akupisteitä, joilla voi saada apua hedelmättömyyteen, frigiditeettiin, ja helpottaa loppuraskauden ajan ongelmia, ja valmistautua synnytykseen. Opiskelimme myös korvan heijastepisteitä.

Joulukuussa 2017 aloitin perinteisen jäsenkorjauksen opinnot. Ne opinnot sain päätökseen 2020 syksyllä. Minulla oli ollut ennen jäsenkorjaukseen tutustumista mielessä, että haluaisin opetella vielä jonkun koko kehoa käsittelevän hoidon näiden kaikkien muiden tekniikoiden lisäksi. Jäsenkorjauksen opinnot napsahtivat juuri sopivalla hetkellä elämääni. Upeita kohtaamisia ja ystäviä on jäsenkorjauksen kautta virrannut elämääni. Olen todella vaikuttunut tästä hoitomuodosta.

Vauvahierontaa olen opiskellut myös vuosien varrella. Viimeisimpänä olen jäsenkorjauskoulutuksen kautta saanut tutustua Baby Balance- vauvahierontaan, jonka ovat kehittäneet kaksi jäsenkorjauskouluttajaamme. Baby Balance vauvahieronta on ollut todella tehokas hieronta ja auttanut vauvoja paljon.

Koulutetuksi hierojaksi opiskelen työn ohella vuoden 2022 aikana. Koulutus antaa hyvät ja täydentävät opit lihaksista ja hierontaotteista. Ja uusin tieto päivittyy myös opettajien ja ryhmän kautta minullekin.

Niinhän se on, että  opiskeltavaa riittää koko loppuelämäksi sekä jäsenkorjauksen että muidenkin hoitojen osalta. Se pitää yhtä aikaa nöyränä ja uteliaana. Ihmiskeho toimintoineen innostaa yhä uudelleen opiskelemaan eri tekniikoiden kautta ihmeellisyyksistään. Ihanaa, kun on jo oppinut paljon ja vielä ihanampaa, että joka päivä saa oppia taas uutta.

Kaikista tärkeintä hoitojen tekemisessä on läsnäolo. Että on kaikki aistit avoinna ja hyväksyvässä olotilassa, jolloin eheytyminen voi tapahtua.

Joka päivä riittää ihmeteltävää ja opittavaa siinä, miten hoito kuhunkin ihmiseen vaikuttaa. Jokaisen keho on ainutlaatuinen kokonaisuus ja tervehtyminen ja tasapainottuminen tapahtuu juuri sen ihmisen ehdoilla ja omaan aikatauluunsa.

Kaikki hoidot antavat sykäyksen keholle itselleen aloittaa prosessi, jossa keho hakee terveyttä sairauden tilalle, tasapainoa epätasapainon tilalle.

Varvaskeijut-nimi

 

Varvaskeijut-nimi tulee reilun parin vuosikymmenen takaisesta runosta, jonka tein jollekkin lastenleirille tai -kerhoon, kun toimin lasten ja nuorten parissa vapaaehtoistyössä. Runo on vuosien tuulissa lennähtänyt jonnekkin tavoittamattomiin, mutta tämä sana on jäänyt elämään mieleeni runosta.

Varvaskeijut liittyy siihen sadun ja runon maailmaan, jota aina mielessäni kannan. Itse olen ulkoisesti enemmänkin metsän maahinen kuin keijukainen. Ehkä salaa olen toivonutkin olevani kimmeltävä, keveä keijukainen. Minulla on ollut haaveeni nuoresta asti kirjoittaa ja kuvittaa lastenkirjoja, ja siksi Varvaskeijut-sana pitää unelmaa elävänä.

Varvaskeijut liittyy vahvasti yhteen palveluistani, eli vyöhyketerapiaan, jossa koko kehoa käsitellään jalkaterien heijasteiden kautta. Vyöhyketerapialla on saatu paljon apua varsinkin vauvojen vaivoihin. Vauvathan elävät vielä maailmassa, jossa keijut ja muut olennot ovat olemassa ja nähtävissä 🙂

Varpaat ja jalkaterät ovat myös jäsenkorjaushoidossa tärkeässä osassa, koska hoito aloitetaan jalkateristä eli perustuksista. On turha lähteä korjailemaan talon seiniä tai kattoa, jos perusta on hutera. Se pätee myös ihmisen kehoon.

Nina Vähäkoski

 • 2022 aikana, Hierojan ammattiopinnot, Gradia Jyväskylä
 • 12/2021 Baby Balance täydennyskoulutus 4; Hengitys-, ravinto- ja ääntöväylät
 • 09/2021 Baby Balance vauvahieronta, täydennyskoulutus 3; suun ja pään alueen kireydet
 • 07/2021 Perinteinen jäsenkorjaus, täydennyskoulutus
 • 02/2021 Baby Balance vauvahieronta täydennyskoulutus 2: refluksin hoito
 • 03/2020 Baby Balance vauvahieronta, peruskurssi
 • 2017-2020 Perinteinen jäsenkorjaaja
 • 11/2018 Hierontakurssi jäsenkorjaajille
 • Vyöhyketerapian täydennyskoulutukset 08/2018, 08/2016, 08/2013
 • 2017 Intialainen päähieronta
 • 2016 Akupunktio- ja vyöhyketerapia; loppuraskauden valmistelevat hoidot
 • 2015 Reiki III
 • 2012-2014 Diplomivyöhyketerapeutti
 • 2009 Reiki II
 • 2002 Reiki I
 • 2000-2003 Pekka Halosen akatemia, kuvataiteilija
 • 1995-98 Sisätauti-kirurginen sairaanhoitaja
 • 1992 Talouskoulu
 • 1992 Ylioppilas